Jak prodloužit životnost oblečení?

 

Koupila jste si nové šaty. Jsou maximálně pohodlné, slušivé a dají se skvěle kombinovat. Ale párkrát si je oblečete a vyperete a stanou se z nich „šaty na doma“. Začaly žmolkovatět, malinko se vytáhly nebo naopak srazily. Znáte to? Na vině může být nekvalitní materiál ale i nesprávná péče.

 

Přejete si, aby vám vaše oblečení vydrželo co nejdéle? Věnujte mu patřičnou péči a nakupujte jej s rozmyslem. Pojďme se společně seznámit se základními pravidly, díky nimž prožijete ve vašich oblíbených šatech nespočet nezapomenutelných zážitků. A stále budou jako nové.

 24742   24745-1

Výběr vhodného materiálu ovlivňuje životnost vašich šatů

 

My v našem ateliéru klademe na výběr látek velký důraz. Naše materiály jsou převážně českého původu, spolupracujeme s českými pletárnami i českými tiskaři. Jedná se o kvalitní a prověřené materiály, které vybíráme osobně a velmi pečlivě. Naším cílem je šít šaty, sukně i trička, která jsou kvalitní a mají dlouhou životnost.

 

Předtím, než jdou naše modely na e-shop, materiál v kombinaci se střihem pečlivě testujeme. Šaty a sukně milujeme, šijeme je již několik let, a tak víme, že ne každý materiál se hodí na všechny druhy šatů a sukní.

 washing-machine-2617514_1280

Že se letní šaty nešijí z hřejivého materiálu, to ví snad každý. Ale věděly jste, že některé druhy sukní z bavlněného úpletu prostě neušijete? Nebo že polyester je velmi příjemný materiál, který dokáže dát sukním šarm a ženské kouzlo? Nejen o tom se dočtete v článku na blogu.

 

Jak správně prát oblečení?

 

Jsme ženy a nákup nového oblečení je pro nás radost, souhlasíte? Často si nový model věnujeme za odměnu, pro potěšení nebo na nějakou speciální příležitost. Je důležité oblečení kupovat s rozmyslem a neukvapeně. Životnost každého modelu závisí nejen na kvalitě materiálu, ale především na nás samých.

 

Není podstatné, zda je sukně ušita z bavlny či jiného materiálu. Zásadní je naše péče o výrobek. Doporučujeme používat tekuté prací prášky. Jejich nespornou výhodou je snadná aplikace, k materiálu i barvám jsou šetrné, přesto účinné. Oproti sypkému prášku se lépe rozpouští, tím se snáze dostanou do vláken a dobře odstraní případné skvrny. Jsou ideální i na ruční praní.

 washing-machine-943363_1280

Oblečení vždy perte s podobnými barvami. Černé oblečení je vhodné prát pouze s černými či velmi tmavými kousky oblečení. Bílé můžete nakombinovat se světle šedým. Ostatní barvy roztřiďte tak, aby byly opravdu podobné, využijte sílu vaší intuice. Růžové opravdu není dobré prát s modrým oblečením. Vždy volte prací prášek i podle barvy oblečení

 

Nejlepší alternativa je praní v ruce. Ale víme, že na to my ženy mnohdy nemáme čas nebo náladu. Pokud oblečení perete v pračce, doporučujeme praní na 30 stupňů a volit nízké otáčky. Určitě jste se dočetly, že bavlnu lze prát i na 60 stupňů. Ano, to je možné, ale vždy záleží na konkrétním výrobku. Bavlněné utěrky, prostěradla a ručníky perte i na vyšší teploty. Pro sukně, šaty i topy je naprosto dostačující prát je na 30 stupňů.

 

A co když se vám podařilo oblečení jakýmkoli způsobem více znečistit a domníváte se, že se na 30 stupňů nevypere? Vyzkoušejte odstraňovač skvrn, nastříkejte jej na skvrnu co nejdříve. Toto znečištěné oblečení spolu s odstraňovačem skvrn můžete namočit do studené vody a nechat odmočit.

 

Jak sušit a žehlit oblečení?

 

Pokud perete prádlo v ruce, před sušením jej pečlivě vyždímejte. Na sušák prádlo rozmístěte rovnoměrně. Důležité také je, aby nebylo moc blízko u sebe a mohlo pěkně větrat. Vhodné je prádlo i pravidelně otáčet, aby uschnulo rovnoměrně. Oděvům uděláte i radost, pokud je necháte schnout rozprostřené na ploše.

 

K sušení využijte dobře větranou místnost. Jinak by vám prádlo mohlo zatuchnout, případně by se v místnosti mohly utvářet plísně.

 

Chcete-li sušit prádlo venku, volte stinné místo. Sluníčko by mohlo způsobit vyblednutí barvy. Venku prádlo nenechávejte zbytečně dlouho, aby nepřeschnulo. Tím by mohlo dojít k narušení vláken látky, a tedy i k jejímu poničení.

 clothespins-3687611_1280

 

Oblečení žehlete na nízký stupeň, nebo přes látku, ideálně látkovou plenu nebo utěrku.

 

Pohodlné šaty na doma

 

A od teď už nemusíte na doma nosit pouze šaty, které jste vyřadila, protože mají žmolky nebo jiný defekt. Milé ženy, nezapomínejte, že i doma si zasloužíte být jedinečná. Vyberte si například některé z našich volných šatů. Jsou maximálně pohodlné, skvělé pro domácí lenošení ale i péči o domácnost. Poskytují dostatečnou volnost v pohybu a současně rozjasní vaší vnitřní ženskou krásu.

 24748-7   24748-3

Zasloužíte si být nádherná za všech okolností. V našem ateliéru na vás čekají šaty, sukně i topy na každou příležitost. Který z našich modelů si na vás zavolá?