Bavlna nebo polyester?

Jaká látka se nejvíce hodí na šití šatů a sukní? Je lepší bavlna nebo polyester? A co to vlastně je ten polyester? Obě tyto látky mají své silné i slabé stránky. Rozhodující je zvážit, na jaké příležitosti budou šaty vhodné. Porovnat benefity jednotlivých látek tak, aby se výsledné šaty staly oním kouskem vašeho šatníku, který budete ráda a dlouho nosit.

 24742-7   24733-19

Pojďme se společně blíže podívat na vlastnosti jednotlivých látek a trošku zmírnit předsudky, které se pojí s polyesterem. Mnoho lidí se domnívá, že oblečení z polyesteru je neprodyšné, nevětrá, a tak není dobré nosit toto oblečení v horkých letních dnech. Polyester sice není přírodní materiál jako je bavlna, ale má celou řadu benefitů, k nimž prodyšnost jednoznačně patří, ale velmi záleží na finální úpravě materiálu.

 

Jaká je nejlepší látka na šaty?

 

Zcela upřímně, na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Vždy je potřeba se zamyslet nad okolnostmi. Z jakého důvodu si sukni či šaty kupujete? Jaký typ sukně hledáte?

 

Vše má vždy své výhody i nevýhody a volba každého materiálu má svůj důvod. Když navrhujeme nové šaty či sukni, vždy důkladně zvážíme, k jakým příležitostem bude daný model nejčastěji využíván, v jakém období a s čím jej asi zákaznice bude nejvíce kombinovat.

 

Výběr materiálu je podmíněn mnoha okolnostmi. V našem ateliéru šijeme šaty a sukně již mnoho let a na výběr materiálu klademe značný důraz. Kombinace střihu a materiálu totiž vytváří výslednou dokonalost.

 

Střih šatů a výběr vhodného materiálu je jako den a noc. Jedno bez druhého neexistuje. Jedná se o dokonalou harmonii a hluboké propojení. První vyzdvihuje krásu a potřebnost druhého.

 

24748-7   24745-4

 

Jak vybíráme materiály?

Spolupracujeme převážně s českými pletárnami, českými výrobci látek i českými tiskaři. Tiskaři tisknou speciálně pro náš ateliér pouze limitované množství vzorovaných látek. Tím si naše modely zachovávají originalitu. Preferujeme techniku pigmentového tisku, který je šetrnější k životnímu prostředí.

 

Materiály objednáváme již dopředu s vidinou výsledných šatů, sukně či trička. Ale finální střihy ladíme pocitově až ve chvíli, kdy máme materiál v ateliéru, můžeme si jej osahat a živě vizualizovat.

 

Máme ověřené dodavatele, jejichž materiály detailně známe. Pokud začneme spolupráci s novým výrobcem či zvolíme nový materiál, nejprve důkladně uděláme zkoušku praním. Chceme zjistit, jaké jsou skutečné vlastnosti materiálu a jak látka pracuje po vyprání. 

 washing-machine-2668472_1280

Bavlna

 

Bavlna je přírodní vlákno. Bavlna je velmi oblíbená díky svojí měkkosti a prodyšnosti. Jelikož víme, naše milé zákaznice, že bavlna je za vás top látka, šijeme z ní většinu našich modelů.

 

Jaké bavlněné materiály používáme v našem ateliéru?

 

Jednolícní úplet neboli trikot či tričkovina

 

Jednolícní úplet je tvořen z 95 % bavlny a 5 % elastanu (někdy je složení 93 % bavlna a 7 % elastan). Elastan je přidáván zejména pro posílení vlastností bavlny a podporuje pružnost materiálu. Výsledný materiál je tenký až středně silný. Tato látka je prodyšná a na nošení velmi příjemná.

 aaaa   24700a

Materiál má z lícu vidět jemná očka, z rubu vroubky. Používáme jej zejména na lehké šaty, které můžete nosit od jara do podzimu a na trička.

 

Jednolícní úplet jsme použily například na letní šaty Adriana. Tyto polopřiléhavé šaty jsou ušity z růžové vzorované látky a jedná se o naši limitku na nadcházející sezónu. Šaty mají netopýří rukávy, jsou tak vhodné i pro ženy s větším poprsím. Netopýří rukávy zajišťují komfort v podpaží, což my ženy oceníme zejména v horkých dnech.

 

Proč jsme na tyto letní šaty zvolily jednolícní úplet?

Na tyto šaty jsme zvolily úplet, protože má perfektní vlastnosti, které jsou v souladu s myšlenkou šatů Adriana. Látka je měkká, poddajná a splývavá. Šaty velmi lichotí postavě a současně ji nijak nerýsují. Jednolícní úplet je skvělý na jarní a letní šaty. Na jaře šaty můžete doplnit jarní bundičkou či lehkou mikinou z našeho ateliéru.

 aa   aqw

Protože víme, že jste si zamilovaly šaty Adriana pro jejich praktičnost a univerzálnost, šijeme je i ve variantě vhodné na podzim a zimu. Pro hřejivější variantu šatů jsme zvolily funkční úplet v kombinaci s motivem barevných mraků.

 

Výplněk neboli mikinovina či teplákovina

 

Název je trošku zavádějící, že? Výplněk ale není určen pouze na šití mikin a tepláků. My z tohoto materiálu šijeme mikiny, ale ideální je například i na sukně či šaty vhodné na podzim, zimu a jaro. Výplněk má z rubu kličky, čímž látka získává větší objem a je tak hřejivější.  

 

Mikinovinu jsme použily například na sukni LESLIE s petrolejovými lístky, která vám díky svému střihu perfektně zúží pas.  Sukně ušitá z mikinoviny není splývavá a trochu jakoby trčí, odstává od těla. Což perfektně podpoří vaši ženskost a ladnost. Kolovou sukni ale z mikinoviny neušijeme, materiál je příliš tažný a sukně by nemohla tančit při každém kroku. Oproti tomu je mikinovina vhodná například na sukně se sklady, neboť krásně drží jejich tvar.

 24573   23629-4

Proč jsme na tuto sukni zvolily mikinovinu?

 

Mikinovina je obecně více pružná a je tak vhodná pro sukně, které jsou střiženy z rovného obdélníku. Následně se sukně tvaruje pomocí skladů do pasu. A na tento postup je mikinovina skvělá, protože vytvoří na sukni skvělý efekt. Sukně nesplývá, ale jakoby odstává, čímž zdůrazní vaši něžnost.

 

Polyester

 

Polyester je umělé vlákno a často jsou s ním spojeny různé předsudky. Ten hlavní je založen na přesvědčení, že polyester není vzdušný, nevětrá a není vhodný do horkých dnů. Opak je ale pravdou. Polyester je velmi odolný vzdušný materiál, který bývá pro své vlastnosti často využíván na sportovní a funkční oblečení.

 

V současné době je polyester v módním průmyslu velmi oblíbený. Technologie výroby se natolik zdokonalují, že už jen těžko poznáte, že se nejedná o přírodní materiál. Jeho nevýhodou je, že může žmolkovatět. Ale to ostatně jakýkoli materiál, o který nesprávně pečujete. Chcete vědět, jak pečovat o své oblečení, aby si zachovalo svoji krásu na dlouho? Mrkněte k nám do blogu na praktické návody.

 24745-1   24742

My tento materiál používáme zejména pro jeho stálobarevnost a praktičnost. Polyester se málo mačká, přizpůsobí se postavě a rychle schne. Má krásné pestré barvy, které se jen tak neseperou. V našem e-shopu jej můžete najít například na sukni HEIDY či šatech ADRIANA, oboje s motivem kouzelných mraků.  Sukni i šaty můžete perfektně doladit i šátkem se stejným motivem.

 

Polyester je také využíván ve směsích látek. Směs polyesteru a viskózy (modifikované bavlny) je ideální na půlkolové sukně a vaši oblíbenou zavinovací kolovou sukni GRETA. Tento materiál je pružný a velmi přizpůsobivý.

24516    24588-1

Kvalitní materiál na šaty je základ

 

Důležité je, aby materiál, ze kterého jsou oděvy ušity, byl kvalitní a v souladu se záměrem, s nímž si váš vysněný kousek pořizujete. Investice do kvalitního materiálu a poctivé ruční práce je sázkou na jistotu, že vaše oblečení vás bude zdobit dlouho. Pokud stále váháte, jaký materiál je pro vás ten ideální, ozvěte se nám. Společně vybereme takový kousek, který z vás udělá královnu v každé situaci.