GOTS materiály

Certifikát GOTS je nejpřísnější certifikace biobavlny vyráběné v souladu s fair trade.

Certifikace GOTS zajišťuje ekologickou čistotu výroby a požadavky na etický a sociální aspekt výroby. Certifikát zajišťuje, že všechny postupy při pěstování a výrobě textilií jsou šetrné jak k přírodě, tak ke zdraví všech, kteří se procesu zúčastnili.

Ekologie

 Certifikace GOTS zajišťuje, že se při výrobě používají pouze ekologicky a zdravotně nezávadné postupy a materiály.

Při pěstování bavlny se  používají pouze přírodní zdroje. Pro zvýšení úrodnosti se používá hnůj, kompos. Pro hubení škůdců jsou využíváni přirození predátoři škůdců. Pole se zakládají na místech, která jsou pro růst plodin přirozeně vhodná.

Certifikace zajišťuje, že všechny chemikálie (např. barviva, pomocné chemikálie), musí splňovat základní požadavky na toxicitu a biologickou rozložitelnost. Ve výrobě je zakázáno používat toxické kovy, rozpouštědla, geneticky modifikované organismy, formaldehydy a jiné syntetické látky. Bělidla musí být na bázi kyslíku.

Veškerý obalový materiál musí být z recyklovaného zdroje a nesmí obsahovat polyvinylchlorid.Výrobci materiálu musejí mít ve svých provozech zavedenou politiku ochrany životního prostředí a musejí splňovat přísné podmínky používání chemických látek, při mokrém zpracovatelském postupu. Ve výrobě jsou přísné podmínky na zpracování odpadních vod při výrobních postupech.

S respektem k lidské práci

GOTS má v sobě i požadavky na etické a sociální aspekty výroby, jako svoboda zaměstnání, svoboda kolektivního vyjednávání, bezpečnost a čistota na pracovišti, zákaz dětské práce, životní minimum, rozumnou pracovní dobu, ochranu před diskriminací, stálé zaměstnání, zákaz hrubého a nehumánního zacházení.

Vyrobeno s láskou

Výroba materiálu je totiž jedna část. Ale samotná výroba oblečení je rovněž tak důležitá.

U nás v dílně ŠatySukně vznikla kolekce Smysl_má.

Myšlenka spojení ekologicky a eticky čistého materiálu s naší tradiční krejčovinou nám dává smysl.

My šijeme oblečení u nás v dílně ve Středních Čechách. Šijeme s úsměvem na rtech a s láskou k řemeslu.

Šijeme tzv. Pomalou módu - každý výrobek u nás šije jedna švadlena od začátku do konce. Oblečení u nás vzniká pomaleji, ale smysluplněji. S respektem k nám lidem a lidské práci.

O naší dílně a o tom, jak šijeme si můžete přečíst zde.

DSC_0465_2   DSC_0435

Název kolekce představuje dva pohledy - vystihuje ženskost a smyslnost, kterou v sobě šaty nesou a zároveň definuje důležitost ekologického dopadu textilního průmyslu na přírodu.

DSC_8152 - kopie   DSC_8206 - kopie   DSC_8297 - kopie

Šaty z materiálu s GOTS certifikací poznáte na první dotek. Jsou měkké, příjemné na dotek. Oděvy z materiálu z bio bavlny si zachovávají svůj tvar a jsou stálobarevné.

Celou naši kolekci Smyslmá z materiálů s certitikátem Gots naleznete zde.

Jsme rády, že Vám téma ekologie a myšlenka udržitelné módy zajímá.