Slow Fashion- tzv. Pomalá Móda

Móda - fenomén dnešní doby

Móda, vzhled oděvu je  měnící se kultura. Je přes zdánlivou povrchnost jedním z nejcharakterističtějších rysů vystihujících obraz člověka a společnosti.
 
O módních trendech v dámském oblečení si můžete přečíst v předchozím článku zde.
 
V současné době figurují na módním poli dva termíny. Fast Fashion a Slow Fashion.
 
Termín Slow Fashion (Pomalá móda) vznikl v reakci na termín Fast Fashion (Rychlá móda). Označení Fast Fashion vznikl ve spojitosti s termínem Fast Food - rychlé občerstvení. Všechno je dostupné - rychle. Tady a teď. To je fast.
 

Fast Fashion a Slow Fashion

 
Fash fashion útočí na zákazníky novým a ještě více moderním oblečením, než bylo módní minulý týden.Charakteristické pro Fash Fashion je nízká kvalita výrobků, ať už nekvalitní šití, nekvalitní materiál a především obroské množství produktů, které vzniká bez ohledu na to, jestli je skutečně odbyt. Zboží se vyrobí takové množství, že i když oblečení nenajde uživatele a skončí ve výprodeji a nebo ve spalovně, stejně se na produktech vydělá.
 
Jak je tohle možné? Kde je zaplacená lidská práce? Co je to za materiály, že stojí jen pár korun na produktech?
 
dsc01306a
Zdroj: Pepco. Čtyři dvory
 
Vše je tak levné, že není problém si  kupovat nové a nové oblečení. Zákazníci si kupují další a další kousky do svého šatníku, který se plní levným nekvalitním oblečením, které stejně nositelka nebude mít ráda. Stává se dalším z mnoha.To je princip levného nekvalitního oblečení - kupujeme ho daleko více, než potřebujeme. Více méně nám na něm tolik nezáleží, protože "to přece bylo za pár kaček". V lepším případě to levné oblečení nosíme často a rády, ale bohužel princip Fash Fashion módy je, že nemá dlouhou životnost.
 
Princip Slow Fashion ale není, že má být zboží předražené, aby si toho zákaznice více vážila. Naopak, oblečení, které je vyrobené v duchu Slow Fashion má normální a odůvodnitelnou cenu.

Kde vzniká rychlá móda a jaký má dopad

 

Bohužel Fash Fashion je známá nelidskými podmínkami pro dělníky a pracovníky v textilním a oděvním průmyslu, zneužívání pracovní síly, práci v nebezpečném toxickém prostředí, dětskou práci atp.

Masový výrobce oblečení má nejen neblahý etický vliv ale i ekologický.

(https://sustainability.uq.edu.au)

Prodej a spotřeba obrovského množství oblečení má dopad na oba konce textilního průmyslu. Na počátku - při výrobě - má výroba Fast Fashion negativní dopad na životní prosředí - např. vzniká množství odpadu při výrobě, nebezpečné chemikálie se při výrobě dostávají do okolního prostředí, vysoká spotřeba vody při pěstování a zpracovávání surovin atp. 
 

A další zatížení životního prostředí vzniká při likvidaci oblečení - ve spalovnách, na skládkách atp.

Co můžeme udělat jinak? Zvolit Slow Fashion

Slow Fashion, nebo Pomalá Móda je propojení konceptu ekologické módy a módy která vzniká za etických podmínek.

Tento termín poprvé použila Kate Fletcher z Centre for Sustainable Fashion v roce 2008. (zdroj Wikipedie)

Slow Fashion si zíkává stále větší oblibu - je potřeba zamyslet se nad tím, kde se naše oblečení šije, za jakých pomínek vzniká a musíme oblečení vnímat jako investici do budoucna, ne chvilkový rozmar. Je potřeba se nad nákupem zamyslet komplexněji. Potřebuji tento model? Bude mi ladit se zbytkem šatníku? Kam ho budu nosit? Nemám už něco podobného?

DSC_0390

V momentě, kdy se skutečně zamyslíte nad tím, jestli zboží potřebujete, tak si ho budete pečlivěji vybírat, budete se o něj láskyplněji starat, budete ho s radostí nosit a budete chtít, aby Vám sloužilo co nejdéle. Budete hrdé na to, že máte kousek oděvu ve svém šatníku, který vznikl v duchu Slow Fashion a budete si užívat, že takový kusek vlastíte. Slow Fashion nás vede k budování si šatníku, který budete mít skutečně ráda. Méně znamená více a pro množství kousků v našem šatníku to platí dvojnásob.

Pokud by se stalo, že Vás oblečení omrzí, můžete ho vyměnit, darovat, půjčit.

Slow fashion v našem e-shopu ŠatySukně

Šaty a sukně - to jsou kousky oděvů, které jsou naším symbolem. Symbolem nás žen. Je to oblečení, které si pečlivě vybíráme, abychom se v něm cítily dobře.

U nás spojujeme dva principy - vybíráme materiály vyrobené v českých výrobnách a máme vlastní dílnu, ve které švadleny šijí v duchu Slow Fashion.

Dobře padnoucí střih, krásná látka a ruční výroba. Oblečení, o kterém víte, kde bylo vyrobené, za jakých pomínek, kdo na něm pracoval. Každá švadlena u nás šije vlastní výrobek. To je smysl našeho e-shopu. To je Slow Fashion.

Používáme kvalitní materiály - plátna i úplety z české výrobny. Vznikla u nás kolekce Smysl_má, která je celá z ekologické biobavlny s certikátem Gots.

DSC_8152 - kopie

Je na čase se přes zával levných Fast Fashion kousků vrátit zpět, a znovu získat pojem o tom, kolik práce a úsilí stojí vyrobit oblečení.

Pro nás je budování vztahu mezi námi a vámi důležité. Jsme rády, že víte, že naše / vaše šaty a sukně šijí stejné ženy, jako jste Vy. U nás šije Lucka, Iva, Iveta, Katka. Vlasta...

Více o naší dílně si můžete přečíst zde.

DSC_0393

Nákupem kvalitních a nadčasových výrobků můžeme omezit naši spotřebu a ulevit tak celému cyklu Fast Fashion.

 U nás pracujeme na tom, abychom pozitivně ovlivnily svět kolem nás.Těší nás, že i Vám záleží na tom, kde a kdo šije oblečení které nosíte. Děkujeme, že jste v tom s námi, je to cesta, je to životní styl, je to Slow Fashion.